בין חרדה לחוסן

זוגיות

חרדה נפשית הפכה בעשור האחרון לא רק למונח שגור בחברה, אלא חמור מזאת פתולוגיה שכיחה שמאפיינת כ 25% מהחברה המערבית.

תיאר זאת יפה וציורי אדם שמאובחן וחווה את החרדה נוכחת בחייו: "אפשר שאני נראה רגוע בעיני אנשים מסוימים, אבל אילו יכולתם להציץ מתחת לפני השטח, הייתם רואים שאני דומה לברווז  –  חותר , חותר, חותר…"

כמו מחלות נפש רבות שאינן נראות כלפי חוץ, כך גם החרדה.

עדיין יש המתבלבלים בין חרדה לבין פחד על גווניו. לשניהם יש מגוון סימפטומים שגורמים להמנעות ולסימפטומים פזיולוגיים.

קצת על חרדה:
  • הימנעות מגירויים מפחידים היא אחד מתווי ההיכר כמעט של כל הפרעת חרדה. כל מי שהתענה פעם מהתקפי חרדה ממושכים, אינו מטיל ספק בכוחה של החרדה לשתק פעולה, לעודד בריחה, לבער הנאה ולהטות את החשיבה לראות אסונות.
  • חרדה היא החשש מפני סבל עתידי –  הציפייה הנפחדת לאסון בלתי נסבל, שאין סיכוי למנוע אותו  –  היא מתכווננת לעתיד.
  • חרדה נוצרת כתוצאה מאיומים שבאים מתוך עצמנו.

בהתקף חרדה, מתחולל שינוי ניכר בכמה מדדים פיזיולוגיים: לחץ הדם וקצב הלב יורדים, מוליכות העור פוחתת, רמות הורמוני הדחק בדם יורדת; סימפטומים גופניים כרוניים  –  כאבי גב, כאב בטן, כאבי ראש  –  לפעמים נחלשים מעצמם, כשהבעיות הרגשיות מועלות למודעות).

ברוב החרדות הקליניות מונח משבר קיומי כלשהו המתקשר למצבי לחץ קיומיים  –  שנזדקן, שנמות, שנאבד אנשים אהובים עלינו, שנסבול מכישלונות מקצועיים, מעלבונות אישיים, מחוסר משמעות בחיים וכו'.

  • חרדה ודיכאון קשורים בקשר בל יינתק עם בעיות בהערכה העצמית ובשליטה הקאה, למשל, מייצגת אובדן שליטה וגם את הפחד להוציא את מה שיש בתוכי החוצה ולחשוף את מה שבי.

מטפלים קוגניטיביים-התנהגותיים טוענים שהפרעת חרדה חברתית היא בעיה של שיבוש בהיגיון או של חשיבה לקויה. אם נוכל לתקן את האמונות השגויות שלנו ואת העמדות הלא-סתגלניות(את הקוגניציות או את ה"סכימות) שלנו  –  נרפא את החרדה. הטיפול בחרדה חברתית היא בתמציתו טיפול ביכולת להתגבר על פחד מפני ביקורת. אדם צריך לחסן את עצמו מפני בושה מיותרת.

קיימת זיקה בין חרדה לאי-ודאות. חוסר סיבולת לאי-ודאות מתגלה כתהליך מרכזי, שכרוך ברמות דאגה גבוהות.

חוסן: מהם הגורמים ההופכים אנשים בריאים לחסינים מפני פיתוח הפרעות חרדה ובעיות קליניות אחרות?

הפסיכולוג צ'רני זיהה 10 מאפיינים חיוניים לחוסן:

1. אופטימיות

2. אלטרואיזם

3. מצפון מוסרי

4. אמונה ורוחניות

5. הומור

6. התייחסות למודל חיקוי

7. תמיכה חברתית

8. התמודדות עם פחד ונכונות לצאת מאזור הנוחות

9. תחושת שליחות או משמעות בחיים

10. ניסיון בהתמודדות מוצלחת עם אתגרים.


הדרך לבריאות נפשית ולחירות מחרדה היא בהעמקה של תחושת המסוגלות העצמית. אם אדם מוכיח לעצמו, פעם אחר פעם, את כישוריו ואת יכולתו להתמודד עם מצבים שונים, ועושה כן למרות החרדה, הדיכאון או הפגיעות שהוא חש, הוא צובר ביטחון עצמי וכוח פסיכולוגי, שעשויים לשמש חומת מגן מפני חרדה ודיכאון.

לעוד מאמרים....

Scroll to Top